Monday, October 31, 2011

saya manusia biasa



Bismillahirrohmanirrohim

Assalamualaikum semua

Hari ni saya ada kisah sedih...



Pernah dengar tak org ckp

“Dah tak ada rezeki...”

Ha, itulah t’jadi pada saya hari ni

sgt sedih sbb

bukan main lama saya teringin nak letak fresh flowers dlm bilik sejak dtg India


Habis kurang pon letak kat atas study carol ke

Boleh jugak tgk2 kalau penat study


J

Lagipun bila jln kaluar nak g reliance mart

Mesti nampak kedai fresh flowers kat depan dental school tu

Saya dah pergi survey, ada bunga rose, siap ada bunga daisy lg

Bestnya kalau letak dlm bilik

“Emak saya suka bunga daisy”

Skrg saya pon dah suka daisy sbb saya ni mmg senang terinfluenced dgn mak

Bila tgok daisy, sure saya t’ringatkan mak J* rindunya

Kalau kat rumah, selalu jgk mak beli fresh flowers pastu letak dlm clear vase

Nak best sikit letak colourful pearl ganti air

*teringat pulak rumah.huhu

Bila haritu time jln2 kat maruti galli nampak org jual colourful pearl

terus sy beli!

harini pulak saya jln2 nampak la satu kedai

kedai jual barang- barang kaca

masuk dan terus mata saya t’tancap pada vase yg saya nak tu!

Alhamdulilah!

Akhirnya, jumpak...tp mahal sikit

Saya beli jugak walaupun harga dia tak setanding,kecik dan mahal

Lepas beli vase tu

Hati saya berbunga- bunga riang, tak sabar rasanya nak balik bilik

Bila sampai kat bilik, saya terus letak semua carry beg atas katil

Tak semena-mena saya tertarik salah satu carry beg brg2 yg beli tadi


Terus vase yg berbalut surat khabar tu berguling jatuh ke lantai

mengeluarkan bunyi yg amat menyedihkan!

Saya terus amek dan pegang


Bila saya pegang surat khabar yg balut tu pon dah tau mmg vase tu pecah

Rasa tak sanggup nak bukak dan hadapi kenyataan

MasyaAllah...

Allah ja tahu perasaan saya waktu tu

Saya terkedu

Rasa mcm nak putar balik masa!

Rasa mcm nak tarik balik vase tu sebelum dia jatuh

Tanak tengok!


Tak pon tanak beli terus !

Rasa mcm hancur semua harapan!!!

............

Tiba- tiba saya tersedar

Tadi waktu nak beli saya ada terfikir kejap


“takpe la mahal sikit, nak guna lama ni. 5 tahun pon boleh tahan rasanya ni...”

........

Baru saya sedar

Dalam hidup ni, kita selalu merancang pelbagai perkara

Tanpa menyedari yg nyawa kita sendiri boleh Allah ambil

sebelum kenyataan tersebut direalisasikan

terus lesap segala yang kita impikan

Dah tak ada nilai segala impian kita selama ini

jika impian itu hanya berlandaskan dunia

.....

Siapalah kita

Insan hanya merancang, Dia juga yg menentukan

Moga ada tarbiyah Allah menanti

Mungkin Allah nak sucikan rezeki saya...

p/s: saya terus hilang semangat, walaupon benda ni kecik ja. Rasa tanak fikir dah nak letak fresh flowers dlm bilik. Ish-ish, tak boleh jd ni. Mesti terus kuat! Kecik je benda ni, nanti kalau t’nampak vase yg murah baru beli tau J utamakan prioriti

4 comments:

NOR NADIA said...

fatin amalia :)

anisa said...

amalia nh... :)

A.M.A.L.I.A said...

nadia: rindu- rindu :)

A.M.A.L.I.A said...

nisa: heehehe* kantoi i :)